Kopš mans kaimiņš – dārznieks atklāja šo noslēpumu, es vienmēr no zemes salasu kritušos ābolus

Foto – Pixabay

Iespējams, jūs to vēl nezinājāt, bet kritušie āboli var kļūt par vislabāko lietu, ko jūs varat iedot savam dārzam. Taču – ar vienu nosacījumu!

No pirmā acu uzmetiena nokritušie āboli šķiet nevajadzīgi atkritumi. Tomēr tie var kļūt par vērtīgu mēslojumu jūsu dārzam, tomēr ir kāds ļoti svarīgs nosacījums – ja to neizdarīsiet, tie drīzāk kaitēs, nekā kalpos.

Kā izrādās, tos nedrīkst atstāt uz zemes! Sapuvuši āboli piesaista kaitēkļus un ir dažādu kaitēkļu “ražošana”, kas var izplatīties uz tuvāk esošajiem kokiem. Kad āboli sāk sadalīties, tie maina augsnes skābumu un var ļoti negatīvi ietekmēt citus augus.

Foto – Pixabay

Kā no kritušiem āboliem iegūt mēslojumu?

Tātad, lai nodrošinātu to, ka āboli dārzam noder, nevis kaitē, vislabāk tos būtu daļēji sasmalcināt un ievietot komposta bedrē vai kastē kopā ar citiem organiskajiem atkritumiem (koku lapām, nopļauto zāli, pārtikas atliekām). Jāatceras, ka šis komposts regulāri ir jāapmaisa, lai paātrinātu tā sadalīšanās procesu. Gatavs komposts ir vērtīgs līdzeklis, kas bagātina augsni ar organiskajām vielām un uzlabo tās struktūru.

Lasi vēl: Tikai pieredzējuši dārznieki zina: jāņogu barošana septembrī pagarina krūma mūžu par 5 gadiem

Foto – Pixabay

Kā “uzsildīt” dobes?

Kā izrādās, kritušos ābolus var likt arī gandrīz pa tiešo uz dobēm, tomēr ir kāda būtiska lieta. Kā reiz – tieši uz dobēm tos likt nedrīkst. Pareizi būtu izrakt nelielas tranšejas gar dobēm, un tajās ievietot ābolus. Ābolu sadalīšanās rada siltumu, kas paātrina agro kultūru, piemēram, redīsu, salātu vai sīpolu, nogatavošanos.

Ap koku stumbriem aprociet sasmalcinātus ābolus. Lai iegūtu vislabāko efektu, pievienojiet arī nedaudz komposta. Tas palīdzēs uzlabot augsnes auglību un nodrošinās kokiem papildu barības vielas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment